Project info:

This project, an extension to a Victorian terrace with a 1980’s renovation by architect Mick Jörgensen and a mature elm tree in the backyard, in effect adds a careful layer stitched into and around these constraints. The existing house, with its Jorgensen addition sensitively restored and the main entry made operable again, now holds bedrooms and an informal living area. Wrapping the southernmost edge of site and negotiating the tree, the existing building, and pushing right to the rear of site, the new work forms a series of curving and angled moves at ground level that holds the new living, kitchen and dining spaces and an activity space at the front of site.

Overlooking the courtyard and now receiving northern light, this new living space is anchored to site with a brick wall that extends right to the front of the site and wraps this new activity space. All thresholds to the courtyards and outdoor spaces are porous and defined by operable glazed doors and windows. By contrast, upstairs and defining the exterior expression is a delicate wedge-like structure that supports climbing planters and a slim garden. Enclosed by this garden framework is the main bedroom, ensuite and then a roof top deck. And from the laneway below, this second level reads almost like a hedge – a garden offering for the lane and neighbours.

  • Year Built:

    Under Construction 2019

  • Type:

    In progress / Residential

  • Country:

    Wurundjeri

Back to Top